Vet ni Vad....

Jag är just nu i vecka 12 av min graviditet!!!
Kan berätta att det varit sjukt jobbigt att inte berätta det, har vetat det sedan v 3. Fast många av er vet redan dock, ni känner ju mig, jag kan inte stänga munnen då spricker....!

Känns helt underbart måste jag säga, ska bli så spännande!
Varit hos barnmorskan idag och skrivit in mig samt tagit massa tester, allt visade sig vara mycket bra!
Och vi konstaderade att jag är i vecka 12 + 0.
Den lilla är beräknad till den 16 dec som det ser ut.

Håkan är också väldigt glad och ikväll ska ut och fira lite, med god mat på någon fin resturang.

Skolan är snart helt klar, har två små inlämningar kvar, sen är det finito!
Hade min sista dag i skolan igår, med lite avslutning med specialpedagik klassen, det var trevligt.

Kram Sara


V 12

Bebisen

Fostrets längd är denna veckan ungefär 4-5cm och väger mellan c:a 40 gram, mer än en fördubbling på bara 3 veckor!

Vid den här tiden börjar fostrets skelett att bildas och förkalkas så sakteliga, även om ändarna förblir mjuka och flexibla ända upp i tonåren för att kroppen ska kunna växa. Matsmältningssystemet förmår nu göra sammandragningar som för maten genom tarmarna, och det kan också tillgodogöra sig socker.

Hypofysen har börjat producera hormoner och det är vanligen möjligt att höra hjärtslagen med en doppler hjärtmonitor. Bebisen har också börjat utveckla reflexer och dess hud är väldigt känslig. Hjärnan är fullt utvecklad och detta gör att den nu kan uppleva smärta. Ögonlocken har bildats och täcker ögonen men kommer att förbli stängda fram till den sjunde månaden för att skydde de ännu inte färdiga ögonen.

Även om du inte kan känna bebisen röra sig ännu så kan man stimulera honom så att han öppnar munnen och rör fingrar och tår.

Mamman

I slutet av veckan är din livmoder för stor för att rymmas helt och hållet i ditt bäcken. Det är möjligt att du kan känna livmodern strax ovanför blygdbenet.

Livmodern fortsätter att växa genom hela graviditeten, och återgår till  normal storlek inom några veckor efter förlossningen. Innan graviditeten är livmodern nästan solid och väger c:a 70 gram, men vid förlossningen väger den omkring 1.1 kg och innesluter fostret, fostervattnet och moderkakan!

Det kan hända att du börjar känna dig bättre och inte lika illamående då denna hos många kvinnor brukar avta omkring vecka 12. Det är också möjligt att det börjar synas på din mage att det finns en liten bebis därinne, särskilt om det inte är din första graviditet.

Rymliga och löst sittande kläder känns bäst nu. Det är inte bara magen som växer, utan också dina bröst, höfter och midja ökar i omfång.
Kommentarer
Postat av: Emma K

Grattis Sara! Vad roligt med en liten plutt:)

2010-06-04 @ 17:57:16
Postat av: Lena

Hade ingen aning, men grattis iaf. Vad roligt!! Har du förresten fått min inbjudan?

2010-06-04 @ 18:08:37
Postat av: Jessica

Grattis Sara!! Vet att du har längtat!! Härligt!! Själv sitter man här och väntar på förlossning, är inne på 1 veckans övertid nu så vi får väl se om lillebror behagar titta ut snart!Ett jättegrattis igen!! Kram

2010-06-04 @ 23:26:47
URL: http://www.lillanovak.blogspot.com
Postat av: Marie

Jätte grattis Sara!Kram Marie

2010-06-05 @ 18:20:46
URL: http://brunettenmarie.blogspot.com
Postat av: Anna

VA?? Är det sant??? =)))) Är så lycklig för er skull, till vintern/våren kan vi dra våra barnvagnar tillsammans!!! Puss Kram

2010-06-10 @ 12:44:28
URL: http://kvisti.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0